-
Hij heeft een gat in zijn hoofd
waar alle gedachten uitstromen
aan dat gat zit een ballon vast
waar allerlie woorden in rondzwermen.
Niemand die zijn ogen gelooft
als ze hem vooreerst tegenkomen
ze kijken hem na zo heel verrast
proberen de woorden te lezen die in de ballon zweven.
Maar hoe men ook poogt
de dartelende woorden zijn niet te toomen
hun tollen en tollen is het lezen tot last
verknepen ogen staren, maar 't is om het even.
Al is zijn werkelijkheid gekloofd
en loopt hij tussen daden en dromen
elk woord dat in zijn hoofd tot gast
is in de ballon bewaard gebleven.
Ook ik zag hem: de ballon boven zijn hoofd
zweverig hing het ding met de wind wat mee te stromen
tot hij door een deurtje dat te klein was liep en: Pats!!
alle woorden in het rond, de ballon bleef aan zijn haren kleven.
Hij stond wat verdwaasd
hij stond en bleef staan
hij keek waar het laatste
woord was heengegaan...
Toen zakte hij neer
hij schreeuwde bevreesd;
'Ik ben nog nooit o Heer,
eerder zó alleen geweest!'
Ik heb uit meelei hem
een nieuwe ballon gegeven
en weet je wat hij toen zei?;
'Nu blijf ik je dienaar voor het leven'.