______________
Zo is ons Europa.
In Verona hebben alle daken éen kleur
de kleur van rood zand
en onder dat rood zand lopen mensen
of niet altijd, maar daar wonene de mensen
onder het rode zand van Verona.
In Gent zijn alle huisjes even klein
of het moeten openbare gebouwen of kerken zijn
Gent ligt eigenlijk tussen vier waterwegen
en ertussen wonen meisjes verlegen
in kleine huisjes, omdat ze niet openbaar zijn.
In Bremen is er nogal wat verschil
maar daar zijn de kerktorens heel spits
en langgerekt en steken als naalden uit
boven het stenen kussen van de zo verschillende huizen
als je het centrum ziet is het zo mooi niet
maar er zijn mooie gebouwen.
In Genua is het nogal vreemd
Genua is net een grijzen stenen vlakte,
ookal zijn de huizen best hoog;
ze zijn allemaal net even hoog, zodat het oog niet fixeerd
maar blijft glijden
en de zee erlangs is vaak even vlak geplooid.
Florence is veel bruiner in haar rood
dan Verona en in Florence zie je tussen de huizen
de straten niet,
ik denk dat er achter de kleine luikjes en ramen
toch wel mensen wonen die de koepels
die loom als dikke buiken liggen toch wel liefhebben.
Ach, en Valencia is zo mooi
eigenlijk is Valencia uit de kleuren van Verona
en Florence opgetrokken, maar in Valencia is de zon zo licht,
dat warmte draden alles verflauwen;
Valencia is net een aquarium, en op de grond van het aquarium
schieten jonge visjes weg door het water en nemen plaats bij een blad.
En Parijs; grijzere haren krijgen mensen niet
Als een oude dame slenterd zij afwezig langs haar oevers
niet langer op zoek naar iets, stil en gelaten
zij die hier wonen waren als het kolkende bloed
van een vooreerst verliefde door haar aderen
en dat maakt haar lippen weer vochtig
en dat doet haar oogjes twinkelen
elke dag opnieuw.
Zo is ons Europa.
______________