CYBER MYTHEN
(ode aan het gamen)
1
Hemingway schreef; dood in de namiddag.
waarin hij het fenomeen stierevechten beschreef
(je kunt er voor of tegen zijn, maar iedereen die het beziet
weet wel dat daar iets gebeurd; dat het kunst is)
Alle mannen gaan op de een of andere manier de competitie aan
Stappen de arena in, met is het nu sport, studeren, carriere
of oorlog of kunst. Elke man heeft het nodig te weten te komen waar hij staat, en gaat zo de vergelijking aan. En ontwikkeld
de dadendrang die hem leidt naar de meest glorie rijke momenten,
in die arena waarin hij zich bevindt.
Het is helemaal niet nodig dat alle mannen winnen. Zeker niet.
De meting die plaats vindt is belangrijker dan een plek de podia.
De mannen vinden al metende uit waar hun plek is, en als ze dit eenmaal weten zijn ze tevreden. Dat is dan hun plek, en dat nu
wetende zijn ze tevreden.
Daar gaat de hele competitie om. Podia zijn er slechts om het publiek te lokken, en om festiviteiten te kunnen volbrengen die het gebeuren een eind geven en een te boekstaven inhoud; statistieken.
(Ware strijders doen het niet voor een gouden medaille, of een 10 op hun rapport, voor een promotie of voor een fanschare...zij doen het voor de verhoogde zingeving tijdens de momenten van het proces als geheel, en daarna de tevredenheid en de vooruitbesteedde gedachten tijdens de terugblik.
Ware strijders zie je niet vaak aan de reling van de arena staan, mochten zij er al staan herkend men ze, niet aan het volkse geschaterlach en vergaand in luidruchtig opgewonden gekrioel, maar eerder aan de geconcentreerde rust en het behoedzame begrijpende van hun zuinige glimlach.)
In die zin is stierenvechten kunst. Een culminatie aan werkelijke gegevens gegoten in een herkenbaar en herleefbaar stramien.
Het stierevechten gunt ons een blik op de natuur van de mens.
Gamen is daar gelijk aan...............
De online leefwereld is een grote arena
Er is geen noemenswaardige competitie daar er nagenoeg nooit met voor alle partijen gelijkwaardige beginwaarden wordt gespeeld.
Maar elk gespeelde spel is zeer zeker een meting.
(wordt vervolgd)