_____
De Bekjes... (een geschiedssprookje)
In het land waar alles goed ging
gebeurde vaak niet veel
en omdat het er zo goed ging
kon men rustig wat binnen de marges gaan kijken.
En Nederland was zo klein
(geloof me maar het was zo klein)
dat alle dingen wel werden gezien
en omdat mensen alle dingen zagen kreeg je frictie.
Aan de essentie ging men graag voorbij, tijdens frictie
en er werdt veel aandacht besteedt
door mondige leden in de burgerij
aan de eeuwige strijd tegen goed en kwaad.
Wat niet bekend was werdt afgekeurd
wat niet uit de straat was of uit het hart kwam
gaf men de schult van alle miserie
en zo was er toen een nieuwe politiek ontstaan.
Vereenzelviging van de straat met de politiek
werd als een hernieuwde impuls gezien
alles dat men zich voor kon stellen werd tot stof
en de daadkracht nam het over in de discussie van de redelijkheid.
Van partij naar partij werdt overgestapt
al naar gelang de mogelijkheden
en leden gaven lustig commentaartjes
op alledaagse zaakjes, al dat hen zo binnen viel.
Nu er binnen de marges werd gewerkt
gingen De Bekjes aan alle wetjes trekken
(Snelheids limiten overtreden op de wegen
als er zovelen het doen, laat ons dan toch...)
Zo werdt er geredeneerd in Nederland
en och, zodra De Bekjes het overnamen ergens
werdt de logica overboord gegooit
relativeringen teniet gedaan, en ging de drift de boventoon voeren.
zo is deze brave new future onstaan kinderen
toen in die jaren
enkelen bleven toch hopen
dat toch eens nog de weloverwogenheid terug keerde
dat ze allemaal éens weer in gingen zien
dat een groep beter geleidt werdt door een bescheiden en wijs denker
dan door de meute zelf.
Maar kinderen, dat zou toen nog jaren en jaren duren...
_____