_____
HOLLAND. (een grapje)
Eindeloos overschilderd de oude meester zoekende zijn luchtpartijen
de huizen staan al klaar, vooral als felle stralen vallen over de rijen
dan glimmen de daken helder op zojuist schoongespoeld door regen
de nu heengegane regen die zoekt naar de zee haar rechte wegen.
Als de meester zich weer bedenkt en een geheel vlak wegveegt
valt uit de lucht de vaagte neer, de radeloze lucht die wat beeft
onder grijze vegen staan de daken stijf, eindig stijf te wezen
de straten en het grasland hebben net wat minder nog te vrezen.
Ach, en opnieuw is hij aan een andere verzie bezig
ik verdenk hem ervan maar wat te doen, is hij soms afwezig?
ik weet hij is de meester, maar ik twijfel toch aan zijn werkzucht
schilder je niet pas de voorgrond als je klaar bent met de lucht?
Kijk hem nou eens zwoegen, kijk hoe hij een wolkenreeks verschuift
een stap terug; een blik: een theatraal gebaar en wordt het weggewuift
een eindeloos zoeken, een aftasten naar de sfeer, de compositie
't geeft 't oog geen rust, 't geeft de voorgrond een achtergrond positie.
Ik geloof niet dat hij vandaag nog klaar komen zal en ook morgen niet
morgen schilderd hij vast slechts wat hij morgen voor artistiekerig aanziet
hij kijkt wat om zich heen, het nerveuze licht valt eens schamel op de daken
ik zou hem een tip kunnen geven, maar dit gestumper kan me zo vermaken.
Mocht de wind nu eens gaan liggen, en werd de lucht van lichter blauw
nou ik weet zeker, dan schudde hij het zo uit zijn mouw
als de zon toch eens hoog stond en ons omscheen zijn stemmig geel
nou ik weet zeker, het gefronsdt gelaat, het zoeken, verdween geheel !
_____'96.