hadden wij hier gestaan,
als zij niet zover waren gegaan.
zoveel soldaten voor ons in gevecht,
hun kinderen voor de laatste keer in bed gelegt.
gescheiden van familie en gezinnen,
tot de gealieerden overwinnen.
nog zo weinig van het leven gezien,
en toch in dienst met achttien.
een wapen in je hand gestopt,
en maar zorgen dat je je eigen boontjes dopt.
kinderen die vroegen: waar is papa heen?
terwijl papa vecht met een hart van steen.
vechtend voor ons vrije land,
toen nog door de duitsers bemand.
eindelijk los en vrij,
en wat waren de mensen blij.
maar er was nog veel meer pech,
want veel mensen waen weg.
zij hadden de overwinning niet gehaald,
en die met hun leven betaald.
zonder hun had Nederland het niet gehaald,
en was het tot het 3e rijk gedaald.
dan hadden wij hier niet zo vrij rondgelopen,
maar stiekem rondgeslopen.
vele gaven hun leven,
om ons nieuwe te geven.
laten we ze dankbaar zijn,
voor al hun leed en hun pijn.