De Strohalmfilosoof
Naast een eerder verzonnen verleden
is er ook een verleden werkelijkheid
waarvan ik dagdagelijks vrees
dat ze me weldra inhalen zal,
weerom
Verdrongen voorbije gebeurtenissen
en semi-historische kwelgeesten
die mij 's nachts in mijn slaap belagen
en mij badend in zweet doen ontwaken
maar nog meer dan haar en hen
vrees ik heden het komend ongekende
mijn onbepaalde en onzekere toekomst
waarvan ik wil weten wat me toekomt
en wat ervan me geheel zal ontgaan
ik wil staalharde kennis en zekerheid
over morgen en overmorgen
ik wens te weten wat ik zal vergeten
en wat ik nog zal leren weten en beheren
mijn heren
in dit broeierig heden
heb ik een leven gecreëerd
verschillend en vervreemd
van mijn oorspronkelijke oorsprong
mijn gedroomde monding
heeft zijn bron verplaatst
zijn stroming onderbroken
en zijn bedding verlegd
in naam, plaats en stand verschillend
in ideologie, geloof en rede anders
als mens uniek en persoonlijk
maar maatschappelijk bepaald
al was mijn angst
louter een massaproduct
en mijn handelingen
louter consumptiegedrag
zoals je ziet
ik denk nog steeds
dus ik besta
*