Toeval
Als toeval nou eens niet zou bestaan
en alle gebeurtenissen zijn voorbeschikt
is het leven dan niet een grote waan
van elke eigenverantwoordelijkheid losgewrikt
ons hele bestaan ondergeschikt gemaakt
aan blindelings voorbestemd voortbestaan
onze moeilijkheden willoos ondergaan
Wat blijft er nog over van onze eigen wil
is onze vrije keuze dan geheel beknot
alles wat ons overkomt is dan een gril
een van tevoren vastgesteld complot
een onverbiddelijk uitermate koud en kil
ontwerp van een noodgedwongen noodlot
ons leven gereduceerd tot een plant in een pot
Noodlot is dan de innig verbonden
bestemming van ons gehele leven
verzetten is dan ook onomwonden
zinloos, een nodeloos streven
immers een te doorgronden
en voorbeschikt fatum ’t is om ’t even
zo is nu eenmaal ons aardse leven.
Als toeval nou eens wel zou bestaan
en sommige gebeurtenissen geheel
van elk voorbestemd-zijn ontdaan
zich soms voordoen als een mooi juweel
dan weer als een afschuwelijke doodsjordaan
al wordt het ons dan wel eens te veel
en grijpt het ons naar de keel
Wij handelen dan met een vrije wil
en zelf de keuze maken om te reageren
om het ons toe te laten vallen, niet stil
maar zelf spontaan mogelijkheden creëren
en te keer gaan tegen alle weerwil
en weerloos voorbeschikt capituleren
we kunnen dan noodlot omkeren
Het bestaan krijgt dan meer waarde
al is het leven dan lang niet licht
maar daarvoor zijn we misschien wel op aarde
samen met elkaar en wordt niet gezwicht
voor een noodlottige voorwaarde
maar helpen we elkaar met vooruitzicht
tot een beter voortbestaan op aarde.