MIJN MARIE
Tiny jij was een heel knappe meid
maar voor jongens had jij geen tijd
nooit had je erg in mijn charmeren
jij moest zo nodig afstuderen.
Ik liep mij de benen uit het lijf
`k wordt nu nog moe als ik dat beschrijf
waar jij was, daar wilde ik zijn
ik beschouwde je reeds, als was je van mijn.
Maar steeds kreeg ik de deksel op mijn neus
studeren dat was jou keus
je had maling aan mijn grappen en grollen
en hield er niet van, met jongens te rollebollen.
Met het leren was je heel serieus
voor algebra had jij een goede neus
maar als je zo bevallig in de schoolbank zat
had je geen erg dat ik je aanbad.
Nooit werd ik eens door jou verleid
maar wel werd steeds door jouw profiel mijn aandacht afgeleid
en moest ik dan voor straf weer langer blijven
dan moest ik honderden strafregels schrijven.
"Het is verboden dat ik gedurende de schooltijd
mijn aandacht aan de meisjes wijd."
Dat was een heel verhaal
en schrijf dat nu eens honderd maal.
Toch schreef ik die strafregels graag
ik schreef ze zelfs heel erg traag
daar jij ook langer bleef voor extra les
onderwijl waren mijn blikken aan jouw adres.
De meester had het wel in de gaten
doch hij heeft het maar zo gelaten
en was jij met je lessen klaar
zei hij tot mij; "Ga jij ook maar."
Ondanks dat je wist dat ik jou op handen droeg
wees jij mij steeds af als ik je vroeg
steeds deed je mij verzengen
als ik vroeg of ik je thuis mocht brengen.
Maar elke dag die ik jou had gezien
becijferde ik toch weer met een tien
wel waren het mijn ouders die steeds baalden
van de cijfers die ik op mijn rapporten haalde.
Toen kwam die lange Jan uit de Lage weg
waar ik uit jaloezie nooit wat tegen zeg
Ik snap nog niet wat je in die gozer zag
maar hem schonk jij je liefste lach.
Aan studeren dacht jij niet meer
tegen die lange had jij geen verweer
je stortte je in zijn armen
enkel hij mocht jou verwarmen.
Maar toen ik hem na vele jaren, laatst tegen kwam
gloeide hij niet weer op die gedoofde vlam
door de herinnering aan een ver verleden
want met mijn Marie ben ik best tevreden.
DdJ.
In deze Candlelight Gedichtenserie
berust elke overeenkomst met de naam
in het gedicht op een zekere toevalligheid.