wegen
(jeugdherinneringen)
twee aan elkaar gebalde vuisten,
dertig kinderen in de klas
alsof het om een wonder ging
werd er gelet op zestig knuisten
en juffrouw Sientje Romkema
verklapte ons een groot geheim:
“twee dicht geknepen handen is één kilo,
zowaar als ik hier sta
doe ze nu eens van elkaar,
wie kan me zeggen wat je ziet,
precies Hermien, heel goed gezien,
twee handen juist, dat is een paar
elk knuistje van het handenpaar
dat noemen we een pond
met in elk daarvan vijf vingers
dan heb je tien ons rond”
lieve Sientje Romkema
als ik bij de slager sta
dan denk ik: “ ‘t is een groot gemis
dat er pond noch ons meer is ”
Koos 13-6-04