Ze Weet Het
Dezelfde vraag
Is ze opnieuw vergeten
Het suizende geluid van een mensenstem
‘wie ben je ook alweer?’
krijgt ze met moeite over haar lippen
Ze weet het
De glimmende ogen van een ander persoon
Dacht ze te herkennen in haar kleindochters gezicht
Als ze haar bij de verkeerde naam noemt
Alweer
Ze weet het
‘Wat gaan we eten?’
vraagt ze voor de derde keer aan haar liefdevolle man
hij antwoordt
verward schudt ze haar hoofd
Ze weet het
‘Hoe was het op school?’
vraagt ze opnieuw, maar het antwoord was verdwenen
Ze weet het
Opnieuw
Vertelt ze eenzelfde verhaal
Van 20 jaar geleden
Ze weet het
Verwarrend
Is de woordenstroom
Die uit haar eigen mond komt
Ze weet het
Verbijsterd leunt ze achterover
En voelt ze
Aan haar holle hoofd
De antwoorden op vele vragen
Zijn alweer verdwenen
Ze weet het
Haar kleindochter kijkt haar angstig aan
Ze weet het
Haar kleindochter wil bij haar vandaan
Ze weet het
De hoop vervliegt in scheutjes pijn
Ze weet het
Haar hoofd wil zonder gedachten zijn
Ze weet het
Haar kleindochter schudt zachtjes haar hoofd
Verbergt een snik
Haar grootmoeder wordt dement
Ze weet het.