Kerst afgeschaft
dit jaar heb ik de kerst
bewust volledig afgeschaft
tot verlichting van mijn ziel
ik had al nooit veel op
met dat gedoe van een kindje
in de kribbe
voorbestemd om aan een stuk hout
te sterven, maar wel zalig of zoiets
ik zie zoveel mensen die ernaast
gaan hangen, onder het mom
van vrede offers brengen
dankbaar aangegrepen door
de grootgrutters die nog een
dood dier extra in de reclame doen
ik was zo opgelucht, geen duizend
bochten waarin ik me moet wringen
om net te doen alsof ik je niet haat
alsof ik door een verstandig koken
en die aaardige tafelschikking
ook maar 1 jota verder kom dan alleen
een lapje voor het bloeden
wat een vrijheid voel ik
om echt de winter te omhelzen
dieper deze boom en deze struik
deze geest van deze grond te proeven
een vuurtje maken van het oude hout
vele malen echter dan het woestijngeloof
dat heb ik nooit vertrouwd
~~