we liepen hand in hand, het was in de maand van mei.
de jonge Poolse strijder en ik, een jonge maagd
geen woord konden we verstaan, alleen maar voelen
de oorlog was voorbij voor mij, de strijder moest nog strijden
” wollen sie verheiratten mich”,vroeg hij me heel verlegen
ik verstond het niet, rende naar huis en vroeg het aan mijn pa
die lachte en zei tegen mij; je eerste huwelijksaanzoek kindje
ik ging terug maar hij die mij ten huwelijk vroeg was weg gegaan
hij moest verder trekken en Duitsland nog veroveren
nog denk ik aan mijn jonge Pool, aan onschuld en bevrijding.
zou hij nog leven of ligt hij in een oorlog’s graf heel stil
hij is geschreven in mijn hart en tijd zal hem nooit wissen