Met stereotypische precisie
Aan voorgeschreven lijnen
Loopt het verhaal van mensen
Vast in elkaar indelende hokken
Maar de geest
Is daar niet gebleven
Als zijn behoefte aan vrijheid
Een graf heeft verlaten
Elkaar uitsluitende begrippen
Bleven achter in woestijnen
Soms droegen zij sterren
Maar ook labels en kenmerken
De zigeuners verdreven
Omdat zij niet geplaatst
Konden worden in werelden
Van burgelijk ongemak
Onnoemelijk veel vrienden
En vriendinnenparen
Kwam nooit meer terug
Uit dodelijke gemeenplaatsen
Er waren nummers en namen
Zorgvuldig gerankschikt
In een volgorde van dromen
Het verstikkend perspectief
Nu zijn we hier
Om te groeien in het besef
Dat brandmerken en titels
Nietszeggende echo's zijn
De revolte tegen labels
Komt voort uit regenbogen
Karakterkleuren, kaleidoscopen
Intens rode aquarellen, klei en verf
We lopen in elkaar over
Arbeiders en intellectuelen
Om alle roestige uithangborden
Op de schroothoop te gooien
Nu de labels zijn versnipperd
Vieren we het mooiste feest
Confetti van dwarrelende vreugde
Ongrijpbaar voor de hokjesgeest
~~~