Kerstmis als woord heeft slechts één betekenis.
Maar als gebeurtenis kent het vele verschijningen.
Wellicht geloven, rusten en een gedenkenis.
Maar dit is wat het begrip kersmis voor mij inhoudt.
Kerst, eindelijk weer tijd om bij te komen.
bij te komen van al die haast op aard.
Eindelijk rust en weer tijd om te dagdromen.
Volkomen rustig, genietend bij de open haard.
Na weken chaos, begint bij mij het vuur weer te branden.
Niets doen wordt een dagelijkse bezigheid.
En het onderhouden van verschillende vage banden
in originele staat hersteld, wat een vreugde en jolijt.
Tijd voor dingen waar je alleen al geen tijd had voor het denken aan.
Tijd om te stellen, luisteren en te vertellen.
Tijd om je te uiten en anderen versteld te laten staan.
Tijd om jezelf op te sluiten en anderen te bellen.
Vreselijke gebeurtenissen die de samenleving deed beven,
Worden herdacht, volop besproken en uitgepraat,
Om te herdenken, bewust te worden en in te leven,
En voor een moment is er geen sprake meer van haat,
Want wat is kerstmis toch eigenlijk mooi,
Al is de wereld nog zo'n grote puinzooi,
Veelal ernstig, soms van een mug tot olifant,
Voor heel even laten mensen die waarheid achter de rug,
Een probleem, een oorlog of een stekende sfeer,
Als kerst voor altijd duurde, dan hoefde dat niet meer.
De wereld zou zijn lach tonen, en wegvegen die traan,
En voortaan zouden alle mensen naast elkaar voortbestaan.
Ik geef geen antwoord op de vraag wat de mensen rond kerst beweegt,
En dat is slechts om één reden: ik heb geen idee, wist ik het maar.
één ding weet ik wel, ook al zijn het maar twee dagen,
Het zijn wel de twee mooiste dagen van het jaar,