Vergeten jeugd, verkrachtte woorden
Zijn eigen vrouw jouw oudste zus,
Zijn kleine jongens jouw lievelings neefjes,
En jij… nog maar een jaar of twaalf.
Zijn grote huis is het veilige dorp,
Een uitvlucht voor jou van je ruziënde ouders,
En jij… vertrouwde hem.
Zijn idiote fantasieën, smerige ideeën,
Zijn gretige handen jouw lot,
En jij… durfde je niet te verzetten.
Zijn jarenlange teisteringen,
Zijn lust overheerste jouw droeve bestaan,
En jij… liet niets weten.
Zijn drang stopte op een zeker moment,
Zijn stem commandeerde je te zwijgen,
En jij… schoof je depressie op iemand anders.
Zijn leven ging wel door zonder jou,
Zijn bespotting galmde door jou hoofd tot nu,
En jij… ging steeds slechter, onder de verkeerde reden.
Jij gaat er een jaar van ‘tussen uit’ op je zestiende,
Jij vertelde me je geheim na jaren,
En ik… ben de enige samen met je jongste zus.
Jij schreeuwt tegen je ouders, dat ze het niet begrijpen,
Jij zingt je huilend in slaap elke nacht,
En ik… weet niet wat te doen.
Jij loopt bij de therapeut om een valse reden,
Jij weet dat de buitenwacht je vader beschuldigt,
En ik… weet dat je baas het weer deed.
Zijn aardige woorden deden je goed,
Zijn bezorgdheid en medeleven waren zoet,
En jij… vertrouwde weer een man na jaren.
Zijn kalmerende hand op je schouders,
Zijn 20-jarige huwelijk op de klippen,
En jij… werd beschuldigd door zijn vrouw.
Zijn macht werd groter en hij had je in de tang,
Zijn daden speelden in op je verwarde puberteit,
En jij… nam de schuld maar op je.
Zijn zielige sms-jes over hoe hij zich voelde,
Zijn dwingende toon en woeste aanranding en verder,
En jij… werkte ‘laat’ en werd verplicht ‘thuisgebracht’.
Zijn huid werd vol gescholden door je woeste vader,
Zijn geweten werd geklaard toen de ‘waarheid’ uitkwam,
En jij… verzon dat je ‘verliefd’ op hem was.
Zijn leven ging ook weer door, terwijl de jouwe stuk liep,
Zijn auto rijdt nog dreigend door je straat,
En jij… trok je terug en acteerde maar.
Jij liegt nu nog steeds je ouders voor,
Jij liet me beloven niks te zeggen,
En ik… wil de politie bellen om die hufters op te sluiten.
Jij wil je zus d’r huwelijk redden, voor je neefjes’ papa,
Jij denkt dat niemand je gelooft, door jouw valse verliefdheidverklaring,
En ik… vind dat volwassenen beter moeten weten.
Jij wilt niet meer naar school, niet naar hulpcentra,
Jij lacht je nep lach en doet alsof,
En ik… steun je stil, maar ik wil schreeuwen.