Ik liep te wandelen met mijn opa, vader en ooms, handen op de rug
Koppen stug
in de wind
Ik was het enige kind
met al die grote mannen
De katjes waren al geplukt
stonden al in een vaas
Lammetjes dartelden daas
het was de winter niet gelukt
te blijven
Toch was de wind bij vlagen kil
en waren vogels hoorbaar stil
Het was eigenlijk geen winter en geen lente
het zat er zo’n beetje tussenin
Had dan wel mijn korte broek weer aan
Eigenlijk veels te vroeg
maar ma had hem klaar gelegd
en erbij gezegd
dat ik hem vorig jaar te lang droeg
dat hij nu wel goed zou staan
En plots zag ik ze
Waar…waar kwamen ze vandaan?
Ik vroeg aan oom Jan:
“Woar kommie die van?
Hij zei:
“uit de kont van een engel,
ze hebben alleen last van die stengel,
die is zo verdomde taai..”
Hahaha, gekke ome Jan, geeft aan alles een malle draai.
Oom Piet, zei dat het bloed van Christus was
Verspreid over het gras
zo dat wij weten
dat Hij zich van zijn Taak heeft gekweten
en wij dat nooit vergeten
Zo…dat klonk goed
…bloed…
ja, daar kon ik mij iets bij voorstellen
zag parallellen
met manna dat uit de hemel viel
gewoon..eigenlijk heel wijs
als bewijs
van hun bestaan!
ik rende er op af en plukte er 20 van die pracht
en heel zacht
snel
dat wel
lazerden de rode blaadjes op de grond
stond ik met 20 groene steeltjes in mijn handen
begonnen mijn ogen te branden
van verdriet
ma zou ze nooit zien
ik plukte er nog tien
maar elke keer weer
dwarrelden de rode blaadjes in het rond
oom Piet zei dat hij mij dom vond
een klaproos moest je laten staan waar hij stond
“Cornelis echt
zo komt deze bloem het best tot zijn recht
deinend op het ritme van de wind
verankerd in de grond
doet deze bloem kond
van schoonheid
en pleit voor het feit
dat als je gaat plukken, kappen of hakken
wij als mens er niets van bakken
en alles kapot maken”
Vervolgens had hij het over mannenzaken
zoals de beurse prostaat
van oom Aad
die zo nu en dan wat druppels verloor
als hij stond te zingen in het kerkkoor
dat interesseerde mij niet
ik liep achteraan, met 30 groene stelen in mijn hand
twijfelde aan mijn verstand
klaprozen kan je aan niemand geven
je kunt er alleen lol aan beleven
als je ziet
waar ze staan…..
ik vind het neprozen….