Als baby was ik erbij,
maar ik weet er niets van.
Wel jammer eigenlijk,
want het was beslist onvergetelijk!
Stel je voor:
na 5 jaren van angst,
honger en onderdrukking
was je plots een vrij mens.
Er was weer eerlijk nieuws,
er was niet meer de angst
om opgepakt te worden.
Je kon weer gewoon winkelen.
Er was weer voldoende eten,
je zag en hoorde die
bezetter niet meer in de straat.
De lucht had weer alleen wolken.
Op filmbeelden zag ik
hoe mensen op straat kwamen
om feest te vieren.
En ze konden weer naar de cinema.
Voor de jongeren was het:
oef,eindelijk kunnen we
's avonds weer uitgaan.
En alle ramen konden weer open.
Maar het allertbelangrijkste
was wel dit:
niemand hoefde meer
een übermensch te zijn.
Geen mensen meer in kampen.
Geen experimenten meer
op gevangenen en zieken.
Geen gaskamers meer!
Dit is pas echt vrijheid.
Velen zijn het al vergeten.
Laten we nog even stil
alle mensen danken die ons
die vrijheid schonken.