Een vergelijking
Mijn opa bespeelde vroeger de viool.
Hij was de beste. Hij kon er alles mee.
Ook was hij goed met uitspraken.
Hij had altijd in de juiste situaties
De juiste uitspraken.
Zijn uitspraken waren altijd vergelijkingen,
Vergelijkingen met zijn viool.
Al die vergelijkingen staan in een boekje.
Hij las mij altijd voor uit dat boekje.
Toen ik nog een klein kind was
Deed hij dat al. Op oudere leeftijd las ik
Er zelf uit omdat opa er niet meer was.
Een aantal vergelijkingen zijn mij altijd
Bij gebleven. Die las ik keer op keer weer
met mijn opa Of alleen. Ik kon ze wel dromen.
Maar één daarvan vond mijn opa de mooiste.
Trots vertelde hij mij altijd die vergelijking.
Iedere keer weer. Ik vond hem ook de mooiste.
Deze vergelijking was: ‘De liefde is als een
Viool. Soms stopt de muziek even maar
De snaren zullen altijd bestaan’.
Als mijn opa nog geleefd had, had hij deze
vergelijking nu aan mij voor gelezen.
Omdat het nu de juiste situatie is.
Dan had hij mij verteld: jongen, in een relatie kan
De liefde misschien niet altijd voelbaar of merkbaar
zijn maar de liefde is er wel degelijk.
En mocht het meisje van je dromen dan toch
Je hart in stukken scheuren terwijl jij alles voor haar
Over had en er alles aan gedaan hebt om het weer
Goed te krijgen.
Dan moet je maar zo denken: jij heb je best gedaan.
en dat zal zij ook in de loop der tijd wel inzien.
Misschien geeft ze toe dat ze fout zat en komt ze terug.
Misschien ook niet. Maar weet één ding: je bent een echte Meijer.
Jij vind wel een nieuw meisje waarmee je zal trouwen.
Ja! Dat zou opa gezegd hebben. Hellaas is hij er niet meer.
En hellaas zal het misschien wat moeilijker zijn dan zoals
Hij het gezegd zou hebben. Maar gelijk had hij dan wel.