Je kan me niet dwingen …
De eerste sigaret,
De eerste pint,
De eerste brommer,
Je kan me niet dwingen …
Het eerste lief,
De eerste keer,
Een rijbewijs,
De eerste auto,
Je kan me niet dwingen …
Waar rook is,
Is koolstofdioxide,
En kanker.
Al het zuivere wordt
Vrijwillig bezoedeld.
Onbewust vrijwillig,
Bewust onbewust.
Je kan me niet dwingen …
… al word ik honderd jaar,
Je kan me niet dwingen …
… het mooiste wat ik bezit
tegen mijn zin af te staan:
Mijn vrije wil
Het kind in mij,
Mijn onschuld.
Je kan me niet dwingen …
Je kan het niet.
Karel Brits
20 januari 2000