Noodgeld…….
Tweeduizendacht ..plots is het daar
een goudstuk in de nood geslagen
uit niets is het op komen dagen
uit vijftientwee en zeventig zo maar.
Beleg van Haarlem, dood en honger
De Spaanse overheersing wint
zodat men mannen samenbindt
en in het Spaarne wreed verdrinkt.
Dikke vierhonderd jaar geleden
en nu opeens die gouden munt
als ware het een goede stunt
die op te hoesten in het heden.
Dan wordt geschiedenis concreet
en gaat dit gouden muntje spreken
al hoewel het kwaad lang is geweken
maar ’t geeft de diepte van de weet.
Het leert de les goud is geen eten
het leven vraagt om brood
want in de hoogste nood
zal men het goud vergeten.
th.