KIJKDAG
Het is vandaag kijkdag bij CHRISTIE
Antiek, Curiosa en Chinoiserie
Het is druk in de wandelgangen
Rijke weduwen en Kunstminnaars,
Yups en homofielen in het paars
met dure kettingen omhangen
die naar iets moois verlangen.
Al deze dure Dames in bontmantels
en bontgekleurde artistiekelingen
bekijken Prijs en Kwaliteit der DINGEN
van eiken tafels met veel kringen
tot marmeren schoorsteenmantels.
Een boerin is verbeeld, half geknield
en omdat ze zo van hem hield
is de de slanke ranke jachthond opgezet
Treurig mooi voor naast je bed.
Een teak en chic dressoir in biedermeyer
onder een portret van een klereleier
Een gewerenrek gemaakt van hertegewei
Dat is toch allemaal niets voor mij. !
Daarnaast natuurlijk jachttrofeëen
en dan niet van die domme reëen
maar een levensgrote nijlpaardkop
grotetanden.grote bek maar geen haar erop
daarvoor moet je bij het everzwijn zijn.
Voor in je hal hebben ze een echt pronkstuk
een staande Grizzlybeer met open bek
dat wordt op de veiling een klapstuk
Is het je niet gauw te gek ?
dan voor je pluus eenolifantpoot
net als de rest allang dood.
Toch is niet alles even levensecht
er wordt aan schone schijn gedaan
met boeken zoals die in een toonzaal staan
En de kapitelen in de koffie hoek
zijn maar gipskopieën uit een boek .
De schilderijen soms gewoon slecht !
Een spiegel met een goud omkrulde rand:
Wie keek hierin voor de eerste keer ?
Hoe vaak ging hij van hand tot hand ?
Zulke vragen stel ik mij keer op keer
Zodoende lopt mijn bezoek wat uit de hand
en buiten is het als in de spiegel mooi weer.
Degeen die jaren geleden
ons eigen huis heeft betreden
en het toen noemde 'een museum".
is inmiddels al jarenlang heen
ligt onder een gegraveerde steen.
Wij zijn niet vergelijkbaar
met deze rijke verzamelaar;
We hebben wel een kleine collectie;
Antiek kist,kast klok en Gouds plateel
en onze boeken verdienen een selectie.
Ze zullen komen maar hoeveel
en wie zal het zijn die ontbreekt....
als bij ons de "KIJKDAG" aanbreekt..?