Even een inleiding. Dit gedicht heb ik zo’n zes jaar geleden geschreven en ben het vervolgens kwijt geraakt. Ik heb lang gezocht en heb tenslotte opgegeven het ooit te vinden. Om toch iets met de achterliggende gedachte te doen heb ik onlangs het verhaal "het lelijke eendje" van Andersen op dicht gezet en naar de Gedichten-Freaks gezonden. Gisteren vond ik echter het originele, onderstaande, gedicht. Een paar dichtregels zijn echter het zelfde als bij "het lelijke eendje" (wat als een soort "deel één" gelezen kan worden). Nu u de achtergrond weet, kan ik ze dus met een gerust hart laten staan. Veel plezier met dit "deel 2".
Het mooie zwaantje
Hij zit daar in z’n eentje
in die koude bijt.
Het is een lelijk eendje
is meestal het verwijt.
Daarmee kan hij leven.
Maar als alle fauna hem verstoot
is hem het om het even
als hij vastvriest in de sloot.
Een witte zwaan kwam op hem toe gedoken.
Als een drinkebroer naar gerstenat.
Hij heeft zijn hoofd gebogen
en keek in het water, als een spiegel zo glad.
Wat hij daar zag was zo mooi.
Het veranderde zijn bestaan.
Op die dag viel de dooi .
Hij was een mooie zwarte zwaan.
Vliegend over steden
zo vries beroet en zwart.
Gaf hem een goede reden
voor een nieuwe, frisse start.
Wiekend over velden.
Zie hen daar eens gaan!
Zo mooi zie je ze maar zelden.
Een witte en zwarte zwaan.
Een zwaan als mooie vogel
Heeft één vijand (misschien wel meer)
dat is de snelle kogel
uit de loop van een geweer.
Ze daar is de jager
hij legt aan en schiet.
De zwarte vliegt wat lager
en valt plotseling in het riet.
Nu ligt hij daar te hopen
dat de jachthond hem snel vindt.
Zijn vleugel is gebroken
en er is niemand die hem verbindt.
----------------------------------
Het is nu jaren later
en hij strompelt door het veld.
Met een levensgrote kater
van al dat nutteloos geweld.
Die hond is nooit gekomen
en de witte zwaan vloog door.
Hij ziet haar nog steeds in zijn dromen
waar ze in de kou bevroor.
Zweven zal niet meer lukken
want vliegen doet te zeer.
Zal niet meer boven de waterspiegel bukken
een wonder gebeurt toch slechts één keer.