Hij leeft in graslanden en savannen
en dan vooral in bergachtige streken
In de Andes het belangrijkste lastdier
en bijzonder tredzeker, dat is wel gebleken
Hij fungeert niet alleen als lastdier
de lama zorgt voor veel meer
Voor de Indianen in de Andes onvervangbaar
want hij levert ook voedsel, wol en leer
Van nature is de lama een slim dier
maar kan echter ook eigenzinnig zijn
Als de last voor hem te zwaar wordt
dan is dat voor de lama het sein
Om zijn ongenoegen te uiten
door een kwalijk riekende substantie
uit zijn maag omhoog te werken
en in het gezicht van zijn begeleider te spuiten
Verder beschermt zijn dikke wollen vacht hem
in de bergen tegen het ruige klimaat
En in tegenstelling tot muilezels en paarden
wordt hij door de hoogteziekte niet geschaad
Kortom, niet alleen een mooi en slim dier
Nee, ook nuttig en van groot belang
Maar de inwoners van Zuid-Amerika
weten dat allang