Zonder te vragen.
Ach moeder, lieve moeder,
je enige zoon heeft je verlaten.
Je hoopte, je vroeg, je smeekte,
maar zelfs bidden mocht niet baten.
Je voelt je triest,
't verdriet is nauwelijks te dragen
maar je hoopt hem weer te zien,
een dezer dagen.
Een moederhart is goed,
het geeft zoveel en vraagt zo weinig.
De liefde voor haar kind
is grenzeloos en haast oneindig.
Vanaf de moederschoot
blijft zij steeds voor hem zorg dragen.
Zij doet dat heel gewoon,
zonder te vragen.
Wie kent de ongesproken woorden
van een moeder's groot verdriet.
Wie telt de ongeweende tranen,
tranen die niemand ziet.
Denk eraan kind, wat je ook doet,
ze je bemint, zelfs voor je boet,
dat elk moment vol liefde is,
elk eenzaam uur ze je zo mist.
Dus geef haar veel,
en geef het graag,
zonder te vragen.
Frans Vanhove.