kom luister allemaal naar een oud verhaal
van Jannes de Bloaze uut Kampen
nog klinkt daar het lied ach, wie kent het niet
in 't café onder de schemerlampen
begin negentienhonderd keek niemand verwonderd
van een dronkaard die zwalkte langs straten
de brave burger schdde 't hoofd, Jannes zoop zich haast dood
in 't café De Veilige Haven
Jannes, Jannes, Jannes de Bloaze zoop
Jannes, Jannes, Jannes z'n laatste hoop
café De Veilige Haven, waar ze neutjes gaven
wanneer de stoel als een paard werd bereden
de leuning de kop en dan schrijlings d'r op
als ze de jenevercavalarie deden
op een rij langs de muur en dan voorwaarts vol vuur
naar de tap, waar de borrels stonden
hobbelt Janns vol gas, zodat hij 't eerste er was
en hij won weer een gratis ronde
Jannes, Jannes, Jannes de Bloaze zoop
Jannes, Jannes, Jannes z'n laatste hoop
men wendde 't hoofd af, wanneer Jannes daar maf
z'n dronkemanslied liet horen
als in de Heilige steeg hij in z'n krot neerzeeg
had hij weer van de drank verloren
de burgerman vroeg zich af; hoe ontloopt hij zijn straf
die Jannes gaat vast naar de kelder
't maakte Jannes niets uit, gaf z'n laatste duit
aan de jenever zo klaar en zo helder
Jannes, Jannes, Jannes de Bloaze zoop
Jannes, Jannes, Jannes z'n laatste hoop
op een kwade dag, toen niemand het zag,
net nadat hij had liggen pitten
liep hij buiten de stad, flink aan de lat
hij had hem weer eens goed zitten
hij nam de wijk naar de Venedijk
is daar in een kolk toen gelopen
had hij 't wel gehad, of was hij te zat
in ieder geval: hij is verzopen
Jannes, Jannes. Jannes de Bloaze verdronk
Jannes, Jannes, Jannes z'n laatste honk
daar kraaide z'n haan in die kolk zonder naam
hoe moet nu die kolk gaan heten?
riep het hele volk: de Bloazekolk
opdat wij hem nooit vergeten
in de Heilige steeg stond z'n krot toen leeg
en is van de aardbodem verdwenen
de steeg werd gesloopt; Bregittenstraat gedoopt
maar om Jannes zal niemand wenen
op een feest of in de kroeg, tot 's morgen vroeg
bij het bier onder de schemerlampen
klinkt nog steeds het lied ach, wie kent het niet
van Jannes de Bloaze uut Kampen:
op 't ukien van d' Eilige stege
deur ef ies een stambeeld estoan
ut stambeeld van Jannes de Bloaze
ei is noar de bliksem egoan
Jannes, o Jannes, ei is noar de bliksem en goan, egoan
Jannes, o Jannes, ei is noar de bliksem egoan