Winter in Holland
door Dolf de Jong
Sinister daalde de duisternis neer
over het dichtgevroren IJsselmeer
dat na een periode van strenge vorst
bestond uit een onafzienbare ijzige korst.
Schaatsers en ijszeilers
konden zich uitleven;
zelfs onder `t gewicht van auto`s
had het ijs het niet begeven.
Voor de scheepvaart was het IJsselmeer
ten langen leste
een onneembare veste
al probeerden ijsbrekers het keer op keer.
Steeds als de nachtelijke duisternis verdween
en een winterzon het ijs bescheen
bood het IJsselmeer als geheel
ons een echt Hollands tafereel.
Maar nu, na vele mooie dagen
is het weer ijlings omgeslagen.
Een stormachtige noordwester is opgestoken
waardoor de ijsplaat wordt gebroken.
Door de stormachtige wind die de golven duwt
worden de schurende schotsen hoog opgestuwd
De wereld ziet grauw en grijs
donkere wolken kruien boven `t kruiend ijs
Krakend buldert het IJsselmeer.
Hiertegen heeft de mensheid geen verweer,
terwijl zij in angstige berusting wacht
bidt zij vurig tot een hogere macht.
Dd J.