Een spreekwoord is niet duur
bijvoorbeeld: “waar rook is, is vuur”
Maar de brandende kaars
Lapt dit aan z’n laars
Ze geeft een statige vlam zonder rook
en denkt dan vast … zo kan het ook
Zo is het met het menig spreekwoord
Het is niet altijd zoals je het hoort
Toen kwam er een kornuit
en die blies het kaarsje uit
Weet je wat daar van kwam
veel rook… maar zonder vlam
Waar rook is, is dus niet altijd vuur
Daarom zegt de mesthoop en de wierook
Er is ook rook zonder stook
Let dus goed op
en laat werken die kop
Neem niet zomaar iets aan
want je kan er van op aan
Dat het leven ingewikkelder is dan dat
er zit veel meer in dan dat je vat
Maar weet je, ga gerust voort
met te geloven in een spreekwoord
Doch…
Bezint, eer gij begint.