Zoals je bent.
welk beeld heb jij van jezelf?
welk beeld heb jij gekregen van jezelf, door het toedoen van anderen.
je kunt een negatief beeld van jezelf hebben, doordat je thuis niet veel anders te horen krijgt dan wat je allemaal verkeerd doet.
het kan ook zijn, doordat anderen op school, of op je werk je de indruk geven dat je niet meetelt.
maar een derde mogelijkheid is: dat je er zelf een ideaal beeld op na houdt waaraan je nooit kunt voldoen.
als je vroeger, door heel je schooltijd heen, gepest wordt, omdat je er nooit 'tussen paste', kun je een negatief zelfbeeld hebben.
iedereen heeft dat wel eens meegemaakt.
daar kun je heel onzeker van worden.
zo onzeker dat het je hele leven blijft achtervolgen.
het houdt nooit op. het rust nooit.
altijd dat verleden, altijd die pijn voelen.
we willen er altijd mooier, en slanker uitzien.
het is nooit genoeg.
maar waarom doen we dat eigenlijk?
om ons een beter beeld van onszelf te geven?
om ons beter te voelen?
maar helpt het?
nee, we worden er alleen maar depresief van...
God heeft ons geschapen zoals we zijn.
naar zijn beeld. naar zijn woord.
we moeten blij zijn met hoe we er uitzien.
we moeten niet steeds willen veranderen.
want als je ontevreden bent met hoe je er uit ziet.
dan zondig je eigenlijk tegen God.
want Hij heeft je geschapen.
wij zijn het portret van God, zijn eigen beeld.
Als we er anders uit hadden moeten zien, dan had Hij ons wel zo gemaakt.
ik heb dit pas beseft.
door mijn pijnlijke verleden, besef ik nu, dat ik blij moet zijn met hoe ik ben.
ik hoef niet te veranderen om mensen me te laten mogen.
je bent zoals je bent.
met al je gebreken en al je onzekerheden.
iedereen heeft gebreken, niet alleen jij of ik.
ook diegene die er mooi en slank uitzien.
die pestkoppen van vroeger.
we hebben allemaal onze schoonheden.
vaak on-ontdekt.
soms heel diep weggestopt.
die mooie glimlach, die je ogen doen stralen.
maar die niet meer kunnen stralen.
omdat je zoveel pijn hebt meegemaakt.
zoveel verdriet.
zoveel verpeste jaren.
jaren waarin niemand je begreep.
jaren waarin je zoveel gepest werd.
probeer geen ideaalbeeld te volgen, waaraan je nooit kunt voldoen.
wees tevreden met je zelf.
mensen zullen je accepteren hoe je bent.
ze zullen van je houden om wie je bent.
en niet om wie je probeert te zijn.
dat is vanaf vandaag mijn lijfspreuk geworden.
aan iedereen die dit ook heeft meegemaakt vroeger, of nog steeds. ik hoop dat dit je inspireerd.
en dat je altijd je zelf blijft. en nooit iemand anders probeert te zijn.
dat is misschien prettig voor een tijdje, maar op langere duur gaat het fout.
je voelt je niet meer prettig in je eigen lijf, en probeert er alles aan te doen...
ik zou zeggen... STOP, Leef en doe je eigen ding, laat niemand je vertellen dat je niet goed genoeg bent, dat je niet mooi genoeg bent, want dat is niet waar..
dat heeft mij ook geholpen.