Het KUNSTWERK: Korenveld bij Auvers sur Oise
Olieverf op doek 50x100cm Van Gogh Museum Amsterdam
Korenveld met kraaien in harde wind
HET LAATSTE SCHILDERIJ
Na jarenlang kijken om te kunnen zien
Van proberen, werkend leren, want misschien
is het gestelde doel toch te bereiken,
laat het succes zich nog niet grijpen.
* *
Ondanks dat het opnieuw hard is gaan waaien
is hij met zijn ezel naar het veld gegaan
en lijkt te worden bespot door de kraaien.
Zijn ziel is gegeseld als de halmen door de wind;
Altijd kon hij voor geld op Theo leunen
maar die kan hem niet langer steunen.
Nu hem helpen, is wat hij nodig vindt.!
Hij voelt zich als de halmen, terneergeslagen..
Waar is de hoop die hij altijd had bewaard.?
Hij denkt aan Millet
waar ze nu veel geld voor vragen.
Een gedachte vult nu zijn hele geest:
Zo'n korenveld is pas geld waard
als de man met de zeis is geweest..