Wie is oma
Lief, sterk en zacht
Achter de familie Den Broeder
Was zij eigenlijk de stille kracht
Al ons eten, al onze dranken
Hebben wij aan Diane te danken
Want ze was amper veertien
Toen ze zei: “Piet, zit eens achter mien”
Zo begon tussen twee jonge mensen
Een hele hechte band
Zo liet Diane haar familie achter
Voor Piet en Nederland
Een volgende fase in een ander land
In een andere stad een nieuw begin
In Utrecht startte Diane met Piet
Haar eigen gezin
Waar Guido nog vrij vlot
Zijn hoofdje buiten stak
Kwam Monique ter wereld
Met iets minder veel gemak
De laatste drie maanden
Moest Diane plat
Stoïcijns en vastberaden
Onderging ze dat
Als was het de gewoonste zaak op aarde
Van nature een goede moeder
Die maar zelden haar stem verhief
Van nature een opvoeder
Misschien wel te lief
Maar zij weerstond de ondeugende spelletjes
Zij weerstond al het gedrens
Nee, Diane is een heel veerkrachtig
en een heel sterk mens
Want ondertussen zat Piet in Parijs
Dat ligt toch niet echt om de hoek
Maar alles was in orde thuis
Want op haar kuikens zat de kloek
Diane is rustig, misschien soms stil
Maar vooral zorgvuldig in het uiten
Het zal Diane nooit overkomen
Dat iemand haar terug moet fluiten
Nee Diane is veel doordachter
Want is het niet veel prettiger om later een stap naar voren te mogen doen
dan het moeten van een stap naar achter
Ze zegt niet meer dan nodig
Ze hoort niet meer dan nodig
En tegenwoordig zal ze vast wel
eens wat vergeten
Maar owee als het vlees te taai is
Dan zal Piet het weten.
Als ik aan Diane denk
Denk ik aan het Vlaamse kookboek
En aan kettingen maken, haar permanent
Of het inkorten van een broek
Het spijt me echt heel erg
Dat er niet voor ieder pijntje
Een oplossing is, een verlossend medicijntje
Maar medicijnen heb je al genoeg
Daar kan Diane er wel een paar van missen
In Frankrijk deelde ze die bijvoorbeeld al
Samen met de vissen
Een Belgische van Oostende
Een zorgzame schat
Het is nog wat vroeg voor je verjaardag
Maar toch alvast
Proficiat