Ik ? Ik zou het helemaal anders doen.
Niet gewoon zoals iedereen,
Nee, geen sleur, geen routine
Geen stress.
Ik zou mensen helpen
En de wereld verbeteren
Ik zou een voorbeeld worden en iedereen
Zou naar me opkijken
Om wat ik kan en wie ik ben.
Ik zou het niet enkel zeggen,
Maar ook DOEN ! !
Ja, ik, ik zou het echt helemaal
Anders aan pakken
Geen « huisje – tuintje – boompje »
Niet « gewoon – gewoon »
Geen « dat is het leven »
Nee, ik zou echt gelukkig worden en de mensen
Die zouden respect voor me hebben.
Daar was ik ooit zo vast van overtuigd.
Anderen konden het niet en betreuren dat nu,
Maar ik, ik zou het kunnen en er trots op zijn.
In de waas van die overtuiging
Werd ik langzaam opgeslokt
Door de gulzigheid van het leven
Dat ik niet wou leiden.
Geen voornemens meer, geen overtuigingen
Geen « ik zou » of « ik zal »
Ik laat me meeslepen in de modderstroom
En verzet me niet.
Mijn gedachten, idealen en mijn jeugd
Staan machteloos passief aan de oever.
« ik zou » niets meer, het is voorbij,
« dat is het leven »,
geen wereld verbeterd,
geen mateloos respect van « de mensen »,
geen voorbeeld,
maar sleur, routine en « huisje – tuintje – boompje »
Ik heb het dus ook niet gekund
En ik heb niet eens de intentie
Dat erg te vinden.