uit de tijd
(wilde) dieren in het circus
ter vermaak van.....
vrijheidsberoving
dwang
wat is een circus?
het woord komt
oorspronkelijk
uit het Romeins
en betekent cirkel
was bedoeld voor
paardenraces
in 1770 vertoonde een Engelse sergeant
zijn kunsten met paarden voor publiek
later met zangers dansers en clowns
in 1774 had hij hiermee groot succes in Parijs
families zagen er vervolgens
ook wel brood in
rond 1830 werden
de wilde dieren geïntroduceerd
tot 1850 huisde het circus
in vaste gebouwen en was vooral
bestemd voor het
uitgaansvermaak van de elite
daarna reizende circussen
waarbij de dieren in kleine
verblijven moesten leven
tenten moesten
worden opgebouwd
daarna weer afgebroken
en de hele handel vervolgens
vervoerd naar een volgende locatie
circus
leuk voor kinderen
ook leuk voor dieren?
circus...oké,
maar laten de mensen
maar kunstjes doen
en voor clown spelen
laat (vooral) de (wilde) dieren
met rust
in het land van herkomst
en de kinderen......
die begrijpen het wel
als de volwassenen
ze het goed weten
uit te leggen
28/10/2011
wr