Ongebonden fruit en groenten in nachtstilleven,
overdreven en overlopend, soms vallend van
de steen, een vaak uitgevonden tafel,
in het donkerzwart - zonder poten, zwevend...
Mythische noties en diep-symbolisch
of tamelijk godsdienstig 17e eeuws
Sánchez - Cotán maakte "Fruit Still Life",
lekenbroeder in monnikerij El Paular.
Toch neo-platonisch: het fruit - groenten
als een eerbetoon aan harmonie en
die van de Italiaanse Renaissance
als Pacioli en ook Alberti.
Dus ook de middeleeuwse ideeën
van schoonheid:
- esthetische Spaanse schonen in de hitte -
geef mij maar zonnen en golven.
En daar niet onder gezonken!