Nachtelijk nagedacht
Soms, als mijn ogen weer ’s niet willen sluiten,
overloop ik in gedachten wat ik zoal heb gedaan.
Heb ik niemand tegen de borst doen stuiten ?
Kunnen mijn daden van de dag, de test doorstaan ?
Ben ik die geweest..., die anderen in mij zien,
die luisterende helper die voor alles klaarstaat ?
En is het beeld dat ik van mezelf heb, misschien
niet een overweging..., een herziening waard ?
Kan ik, in alle oprechtheid van mezelf zeggen
dat ik ook echt die goede broer ben geweest,
die goede vriend..., of moet ik eerder stellen :
is niet alles geconstrueerd, over-genuanceerd ?
Heb ik één zorg kunnen doen verdwijnen,
één somber gedacht in iets anders laten overgaan ?
Heb ik één wonde van een hart doen kwijnen,
één handelen van barmachtigheid gedaan ?
’t Is goed..., en zeker voor het slapen gaan
eens te overwegen, in eigen boezem te kijken,
gewoon maar om te zien, of jij nog kan staan
voor die waarden, die anderen in jou benijden.
29 Juli 2012