Het rechtschapen kind
Ik ben geen zondaar en vast ook geen heilige
ben niet profaan en heb geen nare neigingen
maar soms raakt zelfs iemand als mij van slag
er liggen namelijk enkele dingen op mijn hart
dingen, waarvan ik nu pas weet wat ze wegen
en die men “niet zomaar” van tafel kan vegen.
Leven..., ‘t is niet voor iedereen op rozen lopen
en geen heeft ooit zijn levensloop zelf gekozen
‘t komt er maar op neer hoeveel je kan dragen
zonder vast te lopen, in een cirkel van vragen
hoe snel, je opgelopen wonden, kunnen helen
en of er iemand is waarmee je alles kan delen.
Uiteindelijk komt ’t voor iedereen hier op neer
laat jij jezelf leiden, door je vreugde of je zeer
zie je in rozen de bloem of alleen de doornen
in ‘t leven een lichtheid..., niet te verwoorden
of vind je dat in alles dubbelzinnigheid schuilt
nou..., dan wordt ’t tijd dat jij je blik verruimt.
Voor mij is ‘t van geen tel meer, dezer dagen
ik heb al ‘t onbeantwoorde achter me gelaten
en mijn leven een heel andere draai gegeven
niet gebaseerd op krijgen maar op het geven
zodoende heb ik me zelf weer terug gebogen
tot ‘t rechtschapen kind, vroeger ooit geboren.
Schoonbeek, 25 December 2012