Maar wanneer het hart zwaar isals een ouderwets meubel
dat in het moderne huis niet past
en in het oude de draagbalken in gevaar brengt
Als een boekenkast waarvan
de door niemand gelezen inhoud
zich min of meet toevallig heeft opgehoopt
en geleidelijk in stof verandert
Als een bronzen luchter met kristallen
pedanten boven de dansers
die hem in zoete afwachting van de
dreun op de proef stellen
Nee, nee die erfenis past
niet in nieuwbouw
of hij maakt de kamers propvol
of hij drukt weerbarstig de muren weg
is het verplanten dan wel de moeite waard
als al je ledematen kraken
als je in het bochtige trappenhuis je verstand verliest
aan de deuren je vingers openschaaft
Ach, veel is dat hart niet waard
maar het belieft zwaar te zijn
eens kijken wat het gaat doen
als de balken eronder echt wegzakken.