Er is altijd iemand in uniform
die vindt in naam van 't grote gelijk
anoniem, onopgemerkt,
een trekker over te halen,
een schot te lossen,
of een drukknop in te drukken,
ermee weg te komen
alsof het om een video spel ging,
er is altijd iemand
die achterblijft met duizend en één vragen
zich de haren uit 't hoofd rukkend
uitzinnig schreeuwend
wensend dat die dag niet ware gekomen,
als je vrouw, kind of gezin
in één flits of rookpluim
uiteengerukt wordt
om te eindigen in de historische annalen
van andermans conflicten,
al wel honderd jaar vraag 'k me af
hoe lichtzinnig men omspringt
met andermans leven en geluk,
er is altijd iemand die achterblijft
en dat zijn wij en ieder van ons
alsook de verhakkelde lijken in de velden,
de kromgetrokken wrakstukken,
smeulende resten en rondgestrooide paspoorten,
verklaringen en beschuldigingen
en later verontschuldigingen
maar al bij al
nooit verwerkt
wrang, knagend verdriet.