wanneer herrineringen mij
verplaatsen naar 't verleden,
dan voeren zij mij langs de weg
die 'k reeds heb betreden.
Nog steeds zie ik boven het huis
dezelfde sterrenbeelden,
wier helder stralend licht zo vaak
mijn droevige ogen streelden.
En vriendelijk werpt de maan haar licht
op de verspreide bomen;
hoe dikwijls heeft ze ons verrast
in onze liefdesdromen !
Daar zwoeren wij elkaar trouw
en liefde allerwegen,
en de seringen tooiden ons
met milde bloesemregen.
Waarom is deze liefdesmart
zo plots bij nacht verdwenen,
terwijl de waterrijke bron
gestaag is blijven wenen,
terwijl de maan haar weg vervolgt,
en glinstert tussen eiken,
terwijl je grote ogen toch
en smachtend naar mij kijken !