het grote monument zweeft boven het bijna
vergeten land van bloed en oorlog
een moment van een geweldige stilte
dat nederdaalt in het hart van verdwenen soldaten
zij zijn geteld boven de oorlogsvlakte
voor hen geen vaderland meer
hun bloed verteld over een meer van zestigduizend soldaten
vaderland en 't huis het verdwenen goed
vader moeder en kinderhand
het ga je goed zielen van soldaten
zij die niet verder leven mochten
en hun lichamen die begraven werden als Ijzer soldaten*