Nog donker de horizon, beklemmend gesloten
slinkt de naakte wereld zichtbaar tentoon
het ronkeld verbeelding, vol en leeg wordt gebogen
en vergroot hun samenkomst, als licht, als patroon
Schemer zet een horizon, onbevangen en open
scherpt het contrast, een nieuw werelds vermogen
het bevangt de toekomst, kneedbaar noch in toon
en zet focus het wakkere, als dag tot ieder persoon
Zonnestralen van het leven, van verre aangekomen
belicht ons de eerste gedachten, een realiteit nog loom
overlapt het verleden als lied, noch voelbaar de droom
en gerakeld een drukte, als sneltreinen die doorstromen
Schemer tot de tijd, zet ons stilletjes terug, overkomend
verduisterd de volle wereld, vervagend als afstromend
het verwringt een thuis, een warmte en liefde belonend
en brengt onze ogen de volgende deur, de nacht in dromend
Donker of licht is soms de horizon
beklemmend, dromend, levend noch open