de tanks, kanonnen, wapens zwegen,
't bestand van 15 februari was voor heel even,
ondertussen leefden de mensen al maanden
in donkere vochtige kelders, ondergronds,
op rauwe aardappelen, tonijn en sardines,
net zoals toen de nazi's 't land betreedden,
iedereen wil onafhankelijk .. in 't verenigd Europa,
even zoveel als er regio's zijn,
is me een raadsel,
waarom dan zoveel moeite doen,
als elkeen toch zijn eigen weg wil gaan,
op eigen benen wil staan,
't was gedaan met redelijk praten
binnenkort ging met zelfs zijn eigen broeder doden,
omwille van de verkeerde president ?
of gaat het weeral, puur om 't groot geld,
dat heeft men ons niet verteld,
elkeen had zijn redenen en verhaal
dat van Putin was anders dan Merkel,
'n jaar geleden ging men op straat
met luid protest, barricades en snipers,
nu heerste er wanhoop, oorlog en haat,
miljoenen verjaagde Stalin van de landbouwgrond
Hitler deed daar een stevige schep bovenop,
Odessa was ooit 'n paradijs vol synagogen
Auswitch 70 jaar geleden door hen bevrijd,
acht miljoen verdwenen of van de aardbodem gewist,
in Ieper heb ik de Dame gezien,
heel vluchtig de hand geschud,
hier liggen over de 600 duizend doden
bitte,
darf ich Ihnen beten,
laat dat niet hier noch ginder
weeral voor niets te zijn geweest,
'k denk dat ze dat ...
met 'n bezorgde blik,
heeft begrepen.