Ieder welmenend mens
gaat op zijn achterste poten staan
te vernemen dat chinezen
honden als vee slachten
of katten in dampende potten
gaar koken om daarna levend te villen,
in verafgelegen slachthuizen
mankende paarden tot salami worden herleid,
al wat ivoor draagt tot uitsterven is bedreigd
Viagra ontoereikend blijkt voor deze impotenten,
voor 'n ton mag je trots poseren
met 'n afgehouwen leeuwenkop ,
niets wat vlees verschaft gaat verloren,
al wat kruipt, blaft, piept, fluit
gromt, hinnikt, knort of kakelt
wacht opgefokt het slagersmes,
tot we zelf bijna omvallen van d'obesitas
kortademig van nakend hartfalen
van die bloedige hoorn des overvloeds,
of het nu om een hindoe feest
of 'n ander religieuze traditie gaat
de koppen moet dra weer rollen
de kelen vakkundig doorgesneden,
wat daarvoor onschuldig gras vrat
d'aarde met dampende keutels bemestte
nu mekkerend d'ogen uit de kop van angst,
'n paar mannen houden glunderend
de trillende poten in bedwang,
Abraham had 't zo doorgegeven
nadat Jahweh donderend had gesproken,
moet er bloed vloeien
ook al is 't allang niet meer van deze tijd,
net zoals d'oude grieken
de mooiste maagd offerden op de rotsen
om de wind te doen keren
te gek om los te lopen,
zoveel dierenleed om der wille
van parabels en overleveringen
feestjes en offergaven,
want staat er niet geschreven
over alles mag de mens
naar eigen goeddunken
in 't paradijs heersen ?
sla, keel, schiet, braad en kook
vil en stroop die zielloze wezens
't vel van hun lijf,
hadden de theologen en filosofen
uitgevlooid na lang beraad,
de kaalslag gaat ongehinderd verder
die kleurrijke wezens in 't wild
die 'n lust zijn voor 's mensen oog
't hoofdbestanddeel van ons eigen harmonie,
't mensdom sinds eeuwen
door hun eenvoud en pracht verblijd
en ons als domme ezels bijgestaan ..
God die eeuwige, genadige vampier
die ons naar zijn eigen gelijkenis schiep,
wil weer veel bloed zien !