De gele ster.
Trots was ze
om die ster te dragen
men kon nu zien: zij was Jodin.
Blij liep zij
over de kasseien
begreep nog niet de ware zin.
Aan deze ster
hingen verboden
je mocht meer niet, dan wel.
Stukje bij beetje
verdween het leven
wekelijks een nieuw bevel.
De mensen met
die gele sterren
werden toen uit hun huis gesleurd.
Bijeen gebracht
in grote ruimten
ook zij was plotsklaps aan de beurt.
Heel veel geschreeuw
gesloten wagens
bijeen gepakt met klein bezit
een koffer of een
grote rugzak
die gele ster slechts als outfit.
De goederenwagen
stond nog open
men propte sterrenmensen saam
de deur ging dicht
de wielen piepten
een gele ster…zonder een naam.
De kleren met
de gele sterren
lagen op één hoop bij elkaar
inhoud vergast
en overleden.
Gele sterrendragers waren het maar.
th