Razzia’s .
Ik hoor het schreeuwen op de straten
vrachtwagen geronk, ruw aangebeld
mensen met ster komen gelaten
zo lang bedacht op dit geweld.
Koffertjes gevuld met spullen
waarde nog snel bijeen gegrist
klappen van kolven ,huilende kind’ren
een volk dat zo wordt uitgewist.
In veewagens gepropt,vernederd,
tot beesten, erger nog dan dat
eten noch drinken , geen toiletten
een bijna zeker weten, wat….
…..er elders straks staat te gebeuren
in Auschwitz , Westerbork, Sobibor
een dodentocht zonder genade
mensheid ontredderd, levend dor.
Hondengeblaf, vloekende duitsers
vaten gevuld met vloeibaar gas
een dood , de mens totaal onwaardig
ovens verbranden mens tot as.
In twee minuten stilte , sla ik
een beeld van die verschrikking op
want wij gedenken, dit misdeelde
kransen die wachten, vlag half stok.
th