De eerste Italiaanse ijssalon
in Nederland stond in Utrecht.
IJssalon Venezia verraste vanaf
1928 elk jaar een ijsliefhebber
bij een eerste voorjaarszon.
Als je de ijssalon Venezia binnen-
ging wist je dat de familie De Lorenzo
je altijd weer met nieuwe smaken verrassen
kon.
De lange magere kaalhoofdige oprichter
van een waar Utrechts schepijs paradijs
was de witgejaste stichter, van een grote
Italiaanse familie; die de stad tot 2011
bediend heeft met een veelzijdig aanbod
van Italiaanse koffie en in alle formaten
geschept en met slagroom bespoten ijs.
Aardbeien met vanille, chocolade ijs
overgoten met een witte saus op smaak;
Dame Noire of Dame Blanche met slagroom
bespoten; wat je ook koos de smaak was raak.
Espresso en cappuccino, het specialistische
koffiedrinken leerde de Nederlander bij de
Italiaan; espresso, extra sterk, in kleine kopjes;
of wanneer in iets groter formaat geschonken kon
het over cappuccino met melkschuim gaan.
Wanneer de zomer blijmoedig lonkte bij een
eerste voorjaarszon; kon een verlangen dat
tijdens de winter had gesluimerd naar buiten toe
richting één gerenommeerde ijssalon.
Dat kon er in Utrecht altijd maar één wezen;
bij De Lorenzo vond de ijsliefhebber aangenaam,
een klein Venezia tussen de Utrechtse grachten
waar een intermezzo in een langdurig verpozen
kon overgaan.