Luisteren,
zonder in te vullen
Zo een kunst op zich
-
Echt te luisteren
-
In plaats van mijn verhaal op het jouwe te projecteren
Dat is iets wat ik echt wil leren
Niet wat IK denk dat jij bedoelt
Maar wat JIJ zegt, en wat JIJ voelt
Zoals het is,
zonder in te kleuren
Niet bezig met mijn eigen response
maar luisterend naar JOUW verhaal
Dat kan,
als ik me veilig voel
Als ik vertrouw dat ik mag zijn wie ik ben
Van mezelf, omdat ik mezelf ken
Het niet nodig is te voldoen of af te schermen
Te presteren
of imponeren
Als ik de waarde begrijp van uniek te zijn
Hoef ik niet steeds te reageren
Mezelf te doen gelden
Of alles te beredeneren
Of een oordeel te geven over een ander
Maar kan ik het mooie in de ander aanschouwen
zonder op- af- of bij- te bouwen
En mag eenieder zijn wie ie is
En kan ik luisteren
-
Echt luisteren