Je moet maar durven
100 jaar na Ieper met gifgas en Yperiet
70 jaar na Zyclon B gas
25 na Halabja
5 jaar nadat de ultieme rode lijn
weer eens werd overschreden ..
Hoelang moeten we onder de Menenpoort
nog poppies uit de lucht
laten dwarrelen
en 's avonds de last post
ijzingwekkend klaroenen ?
Terug dodelijke dampen,
een rij kleine kinderen opgebaard
de ogen toegeschroeid en opgeblazen
ten toon te stellen als 'rebellen',
Hulp vragen aan bandietenstaten
vrouwen, kinderen uit hun huizen roken
standrechterlijk als achtergebleven
collaborerende terroristen executeren
of wegvoeren naar folter gevangenissen,
De deuren hermetisch af te sluiten
eindeloos bekvechten,
wie wat en hoeveel,
elke vluchteling is er één teveel,
politieke trofees winnen
met gestook en bangmakerij,
Van Kerstmis een farce en foor maken
ojee nodig eens een eenzame uit,
zolang 't maar geen oorlogsslachtoffers zijn,
bikkelhard de vinger opsteken
zoals onze verlichte leiders,
Die hun veto blijven stellen,
zich verschuilen achter wetten en quota's
om hun eigen hachje te redden
alsof al dat leed hun kouwe kleren
niet kan raken,
In plaats van ook eens,
once in a lifetime,
een 'hart' te hebben en tonen
eeuwige vriendschapsbanden,
met 'total strangers on the run',
voor 't leven te smeden.