De natuur themagedicht
Wanneer de natuur met ons hele hebben en houden rammelt,
denk ik: waai maar snel weg, doffe ellende,
voor je mij, mijn geliefden of ons huis pijn doet.
Daarom vond ik het ook zo opvallend om
de pretoogjes van de weervrouw te zien.
Ze vertelde blij als een kindje dat naar K3 mag,
dat ze weer op tornadojacht ging in Amerika.
Ze wordt lyrisch over stormen waarvoor ik het liefst zou vluchten.
Zij achtervolgt ze, ze jaagt er echt op.
Omdat ze van het plotse ontstaan
van zo’n zogenaamde supercell
heel veel kan leren over noodweer bij ons.
Het is een gewoon indrukwekkende natuurfenomeen.
Ik snap echt niets van die rare fascinatie,
maar ik voel wel dat ze er gelukkig van wordt.
Net zoals Jan Hoet zaliger euforisch kon worden
van een schilderij dat in mijn ogen
peutergeklieder was.
Maar geef ons hier toch maar het blauwe canvas
van wolkeloze luchten!
Claire Vanfleteren ©