Ik weet niet waar ik het moet plaatsen, eigenlijk onder verkeer, want auto's zien ons veel te weinig als we gaan stappen, we moeten er alles aan doen om niet omver gereden te worden.
Voorzichtig zijn!
Elke ochtend hoor je wel in een radioprogramma
chauffeurs die vragen omdat kinderen en volwassenen
te voet en op de fiets,
zouden zorgen dat ze zichtbaar zijn.
Ik heb het zelf een paar jaar geleden herontdekt.
Toen een lange wandeling van me
eindigde in het herfstdonker
en een buurvrouw me in mijn eigen straat
bijna van de weg maaide.
Sindsdien ben ik een wandelende kerstboom.
Met een fluopakje waarmee ik in de tijd
van de new beat zwaar gescoord zou hebben
op de dansvloer, en met een flikkerende
waterdichte sportieve versie
van een mijnwerkerslamp op mijn hoofd.
Bijna elke avond ga ik zo op pad.
Zelfs al regent het dat het giet
en is het pikkedonker.
Ik ben geen peperkoeken vrouwtje.
Dat zie je van hier en van overal eigenlijk.
Zelfs in de koplampen van de avondspits.
Claire Vanfleteren ©